ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SHAPE

live chat

 

Γιατρε δεν βλεπω περιοδο  εχω πολυκηστικες ωοθηκες και λογω γενικα με τις ορμονες. Ειμαι ελλιποβαρης αλλα εχω προβλημα με την χλωριδα του εντερου μου και δεν μπορω να πιω αντισυλληπτικα για να ρυθμιστει η περιοδος μου, υπαρχουν φυτικα χαπια να δοκιμασο για να μου ερθει περιοδος; τι να κανω;

Αγαπητή Χριστίνα, υπάρχουν κάποια σκευάσματα τα οποία εν μέρει ρυθμίζουν τον κύκλο. Όμως θα σας πρότεινα να δείτε ένα γαστρεντερολόγο να σας λύσει το πρόβλημα με το έντερο.


Γιατρέ γεια σας. Έχω δυο απορίες: α) 2 μέρες πριν την ωοληψία το ενδομήτριο ήταν 8χιλ. Από τότε δεν έχει ξανά γίνει υπέρηχος. Η εμβρυομεταφορά θα γίνει στο στάδιο των βλαστοκύστεων 5ης-6ης ημέρας. Από σήμερα ξεκίνησα cyxlacur. Πιστεύετε πως θα αυξηθεί το πάχος του ενδομητρίου μέχρι την ημέρα της εμβρυομεταφοράς; Μπορώ να χρησιμοποιήσω επιπρόσθετα αυτοκόλλητα Dermestril για να επιτύχουμε το τέλειο ενδομήτριο τις επόμενες 4 ημέρες; β) Η λήψη κορτιζόνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης; Θα προτείνατε καθημερινό έλεγχο του σακχάρου από την ημέρα του θετικού τεστ;

Αγαπητή Χρύσα, μέχρι την ωοληψία το ενδομήτριο έχει το απαραίτητο πάχος γιαυτό και δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Καλό θα είναι να συνεχίσετε την αγωγή που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Σχετικά με την πιθανότητα σακχάρου εγκυμοσύνης καλό θα είναι να μιλήσετε με έναν ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο.


καλημέρα, εδώ και 2 χρόνια σχεδόν προσπαθούμε με τον σύζυγο για παιδί. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ενώ όλα είναι καλά φαίνεται ότι δεν κάνω καλές ωορρηξίες. Σε κάποιους κύκλους η προγεστερόνη είναι χαμηλή αλλά και σε κάποιες όχι. Ο γιατρός μου μου εχει δώσει τα glucofage σε συνδυασμό με τα inofert combi αλλά ακόμη δεν έχω συλλάβει. Μήπως μπορεί να είναι λάθος η αντιμετώπιση αυτή; Σκέφτομαι αν θα έπρεπε να κινηθώ για εξωσωματική.Θα ήθελα τη γνώμη σας παρακαλώ.

Αγαπητή Τζίνα, εκτός από την αγωγή για τον έλεγχο της προγεστερόνης για ωορρηξία έχετε κάνει κάποια παρακολούθηση του κύκλου σας με ηπερηχογραφικό έλεγχο; Ο έλεγχος αυτός με ταυτόχρονη μέτρηση της οιστραδιόλης της LH θα μπορέσει να σας δώσει περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά την ωορρηξία. Επιπλέον, εάν έχει περάσει διάστημα 6-8 μηνών με ελεύθερες επαφές και δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε θα σας πρότεινα περαιτέρω έλεγχο υπογονιμότητας ώστε να σας προτείνουμε ποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να ακολουθήσετε.


Καλησπέρα γιατρέ, τα αντισυλληπτικα χάπια επηρρεαζουν τη γονιμότητα. Πρεπει να περασει ενα διαστημα αφου τα κοψω για να μείνω έγκυος? Επηρρεάζουν οι ορμόνες το εμβρυο?
Ευχαριστώ,


Αγαπητή Άννα, τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα. Δεν υπάρχει κάποιο απαραίτητο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει για να μείνετε έγκυος. Οι ορμόνες επηρεάζουν το έμβρυο εάν μείνετε έγκυος κατά το διάστημα που παίρνετε αντισυλληπτικά.


Όταν και οι δύο γονείς έχουν στίγμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα 25% το παιδί να γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, θα συστήνατε εξωσωματική γονιμοποίηση;

Αγαπητή Κυριακή, εάν η διαδικασία να κάνετε CVS (λήψη χοριακής λάχνης) κατά τη διάρκεια της κύησης με πιθανότητα 25% να χρειαστεί να κάνετε διακοπή της κύησης είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αντέξετε, τότε υπάρχει η λύση του προρμφυτευτικού ελέγχου, δηλαδή να μπείτε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποιησης, να γίνει προεμφυτευτικός έλεγχος και να μεταφερθούν στη μήτρα σας τα έμβρυα τα οποία δεν νοσούν ή είναι φορείς της νόσου (ετερόζυγα).


Γιατρέ καλησπέρα, Θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι εξετάσεις για έλεγχο γονιμότητας, με τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσω.

Αγαπητή Ελευθερία, για το σύζυγο σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος με αποχή 3-5 ημερών και για εσάς γυναικολογική εξέταση, έλεγχος τραχήλου, κολπικός υπέρηχος, ορμονικές εξετάσεις 2η-7η ημέρα του κύκλου (FSH, LH, E2, PRL, TSH, AMH), γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c. ) και υστεροσαλπιγγογραφία 7η - 10η ημέρα του κύκλου.


Καλησπέρα σας, έχω παρατηρήσει τους τελευταίους 2 μήνες να κάνω διπλή ωορρηξία με διαφορά 2-3 ημερών η μία από την άλλη. Είναι φυσιολογικό αυτό?


Αγαπητή Ειρήνη, το να γίνει η ωορρηξία δυο ωαρίων σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων για πρόκληση ωορρηξίας είναι φυσιολογικό, (π.χ δίδυμα από διαφορετικούς σάκους). Η κατάσταση αυτή συμβαίνει πιο συχνά σε ορισμένες οικογένειες.


πρώτη εξωσωματική δυστυχώς εξωμήτριο, αφαίρεση δεξιάς σάλπιγγας. όλες οι εξετάσεις καλές με παρακολουθεί αιματολόγος, ενδοκρινολόγος. τι θα πρέπει να προσέξω στη δεύτερη μου προσπάθεια; φυσική σύλληψη δεν έχει γίνει ποτέ, γι αυτό το λόγο πήγαμε σε εξωσωματική.

Αγαπητή Εύη, θα σας πρότεινα να ελέγξετε τη μητρική σας κοιλότητα είτε με σαλπιγγογραφία είτε με υστεροσκόπηση και να γίνει εμβρυομεταφορά με υπερηχογραφική καθοδήγηση αφού πρώτα γίνει τεστ τραχήλου.


στις πόσες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρείτε ότι ένα ζευγάρι θα πρέπει να σταματά? ευχαριστω


Αγαπητή Χρύσα, εάν γνωρίζετε το αίτιο της υπογονομότητας και εάν οι ωοθήκες σας ανταποκρίνονται στη θεραπεία, το ενδομήτριό σας είναι καλό και έχετε καλά έμβρυα, τότε αξίζει να συνεχίσετε. Εάν η ηλικία σας (της γυναίκας) είναι προχωρημένη και δεν γνωρίζετε το αίτιο (αγνώστου αιτιολογίας υπογονιμότητα) τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε άλλες λύσεις.


μπορείτε να μου απαντήσετε στο ερώτημα ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τα φαρμακευτικά που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία? ευχαριστώ


Τα ανάλογα LHRH (Daronda, Arvekap, Suprefact κλπ) δημιουργούν εξάψεις και όλα τα συμπτώματα της έλλειψης των οιστρογόνων. Οι γοναδοτροπίνες σε περίπτωση αυξημένης παραγωγής ωοθυλακίων, ελεύθερο ασκητικό υγρό δημιουργούν υπερδιέγερση των ωοθηκών, κάτι που αντιμετωπίζετε κατά 99% στο ιατρείο. Οι προγεστερόνες δημιουργούν υπνηλία.


Ισχύει ότι ο υποθυροειδισμός μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων που λαμβάνονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και να μειώσει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;


Ο υποθυρεοειδισμός είναι μεταβολικό νόσημα όπου επηρεάζεται η γονιμότητα κυρίως στην ωορρηξία (διαταραχές του κύκλου) και συγχρόνως αυξάνεται η προλακτίνη.


Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικά με πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η κρυοσυντήρηση ωαρίων στο μελλοντικό βρέφος.
Ευχαριστώ


Η κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού έχει να κάνει με τη γονιμοποίηση και κατ΄επέκταση με τη δημιουργία εμβρύων.


Καλησπέρα,
Έχω στο ιστορικό μου μία αποβολή από φυσική σύλληψη στην 8η εβδομάδα και ο γιατρός μου μού είπε ότι ίσως πρέπει να διερευνήσουμε μήπως έχω θρομβοφιλία. Μπορεί να συμβαίνει αυτό και στην περίπτωση που τελικά αποδειχτεί ότι έχω αυτό το γονίδιο, θα πρέπει να προσπαθήσω να αποκτήσω παιδί με εξωσωματική;


Εάν το έμβρυό σας είχε καρδιακή λειτουργία ήταν πραγματικά στην 8η εβδομάδα. Καλό θα ήταν εφόσον απεβλήθη και δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρωματοσωμιακά προβλήματα (καρυότυπος προιόντων αποβολής) να ελέγξετε μεταξύ των άλλων εξετάσεων και τους παράγοντες πηκτικότητας.


Καλησπέρα σας,
έιχα 2 αποβολές που αποδόθηκαν σε θρομβοφιλία. Εκαναν τις απαραίτητες ενέσεις και κατόπιν γέννησα ένα υγιέστατο αγοράκι. Στην επόμενη εγκυμοσύνη χρειαστηκε να κάνω βλαστοκύστη και απόξεση καθώς τα αποτελέσματα δεν ήταν καλα... Θέλω να κάνω και άλλο παιδάκι. Πώς πιστεύετε οτι θα πρέπει να προχωρήσουμε για να μην έχουμε και άλλη δυσάρεστα αποτελέσματα. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να προσέξω?

πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για ένα δεύτερο παιδάκι θα πρέπει να πάρετε την γνώμη ενός αιματολόγου έτσι ώστε να πάρετε την θεραπεία πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.


Καλό μεσημέρι! είμαι 45 χρόνων πιστεύετε ότι είναι αργα για να μπω στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων;;

Καλησπέρα σας,
μπορείτε βεβαίως να μπείτε στην διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, αλλά με προσπάθεια συλλογής των ωαρίων με φυσικό κύκλο. Διότι η διαδικασία του φυσικού κύκλου χωρίς φάρμακα νομίζω ότι σας ταιριάζει καλύτερα λόγω ηλικίας.


Καλησπέρα σας, έχω κάνει 3 προσπάθειες εξωσωματικής που δεν πέτυχαν, στην περίπτωσή μου τα αίτια της υπογονιμότητας σύμφωνα με το γιατρό που με παρακολουθεί είναι άγνωστα, πιστεύετε ότι το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε δωρεά ωαρίων ;

Σας ευχαριστώ,


Aν έχετε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που αφορούν τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για την απόκτηση ενός παιδιού και ο ηλικιακός παράγων πιέζει, τότε ναι θα μπορούσατε να σκεφτείτε και την λύση της δωρεάς ωαρίων καθώς τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ πιο υψηλά με αυτή τη μέθοδο.


Ήθελα να σας ρωτήσω την άποψή σας... Είμαι 33 ετών και έχω κάνει 2 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν έχει επιτευχθεί κύηση. Είμαι αποφασισμένη να προσπαθήσω όσο μπορώ για να αποκτήσω παιδί. Υπάρχει όριο στις προσπάθειες; Μπορώ να κάνω όσες εξωσωματικές χρειαστεί ή μετά από κάποια στιγμή μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μου;

Ευχαριστώ πολύ

Αγαπητή Αναστασία, ασφαλώς και μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε , δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας , ο αριθμός των προσπαθειών που μπορείτε να κάνετε έχει φαντάζομαι να κάνει και με τις ψυχολογικές σας αντοχές.


Καλησπέρα σας, στην περίπτωση μας τα αίτια της υπογονιμότητας εντοπίζονται στον ανδρικό παράγοντα ( ποιότητα και ποσότητα). Θεωρείτε οτι υπάρχουν λύσεις πριν προσχωρήσουμε σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής? Ο σύζυγος μου προτιμάει τη μέθοδο της σπερματέγχυσης για αρχή. Είναι αποτελεσματική μέθοδος ή θα πρέπει να πάμε κατευθείαν σε εξωσωματική?

Καλησπέρα σας ,
το ποια μέθοδο θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε εξαρτάται από τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος . Η σπερματέγχυση χρειάζεται μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα στην τραχηλική βλένη ή για να γίνει καλύτερος προγραμματισμός για την ωορρηξία .


Έχω ακούσει ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής έχουν παρενέργειες και πολλοί λένε να μην κάνεις παραπάνω από μία προσπάθεια γιατί μετά έχεις αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Ισχύει; Ευχαριστώ!

Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση καρκινογένεσης από τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μάλιστα ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου (ανάλογα της GnRh για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη).


Στην περίπτωση αρκετών αποβολών στους πρώτους 2 μήνες κύησης, προτείνετε την αξωσωματική γονιμοποίηση ?


Σε περίπτωση που έχετε καρυότυπο προϊόντων αποβολής και υπάρχουν χρωμοσωμιακά ευρήματα στον καρυότυπο του αποβληθέντος εμβρύου ή έχουν γίνει όλες οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις χωρίς αποτέλεσμα τότε συνίσταται εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό έλεγχο .


Ποιά είναι η πιο σοβαρή ένδειξη υπογονιμότητας: λίγα ωοθυλάκια, υψηλή fsh ή χαμηλή amh? Τα λίγα θυλάκια με υψηλή FSH και χαμηλή ΑΜΗ συνιστούν χρήση δανεικού γενετικού υλικού ως λύση με σεβαστά ποσοστά επιτυχίας. έχω ακούσει για περιπτώσεις που μετά από εξωσωματική όταν το μωρό γίνει 2 χρονών να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. κατά πόσο ευθύνονται τα φάρμακα γι αυτό.


Αυτό που αναφέρετε δεν ισχύει. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μπορεί να οφείλονται στην προωρότητα γεννήσεως των παιδιών, λόγω προβλημάτων της υγείας της μητέρας (προεκλαμψία κλπ) λόγω προχωρημένης ηλικίας .


θα ήθελα να ρωτησω σχετικά με τις πολυκυστικές ωοθήκες και την γονιμότητα. θεωρείτε οτι είναι δυσκολη μια φυσιολογική σύλληψη ; Ευχαριστώ


Αγαπητή Λεμονιά,
η απάντηση εξαρτάται στο αν έχετε ωορρηξία , αν υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος , αν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη ,και άλλου είδους ορμονικές διαταραχές σε σχέση με την νόσο.


είμαι 42 ετών και εχω ένα παιδί 5 ετών. προσπαθούμε εδω και τα 4 χρόνια για 2ο παιδί αλλά δυστυχώς δεν τα έχουμε καταφέρει. πιστεύετε ότι λόγω ηλικίας θα έπρεπε να καταλήξουμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση?


Αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν έχει βρεθεί κάτι , τότε θα πρέπει να κάνετε μια ΑΜΗ και μία FSH & Ε2 τις πρώτες ημέρες του κύκλου. Η ηλικία στην γυναίκα είναι σημαντικός παράγοντας υπογονιμότητας , η εξωσωματική είναι λύση στην οποία συνίσταται όταν υπάρχει καλής ποιότητος γενετικό υλικό , διαφορετικά μιλάμε για χρήση δανεικού γενετικού υλικού.


Καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για το femara που μου το δίνουν για καλυτερα ωάρια ...


το FEMARA χορηγείται συνδυαστικά με γοναδοτροπίνες για την επίτευξη περισσοτέρων ωοθυλακίων όταν άλλα φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


Σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης προσπάθειας, μετά από ποιο χρονικό διάστημα θα είμαι και πάλι σε θέση να προσπαθήσω;


Αν η πρώτη προσπάθεια σας έχει γίνει με χρήση φαρμάκων, μετά από 2 ή 3 περιόδους τότε μπορείτε να ξαναπάρετε φαρμακευτική αγωγή .


Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ενδομητρίωση επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων? σας ευχαριστώ.


Καλησπέρα σας, η ύπαρξη ευμεγέθων ενδομητριωσικών κύστεων στις ωοθήκες, δυσκολεύει λίγο τα πράγματα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση γενικώς είναι η λύση στην υπογονιμότητα η οποία οφείλεται στην ενδομητρίωση


Καλησπέρα σας είμαι 50 ετών δεν έχω περίοδο και δεν έχω ξαναγεννήσει μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση;
ευχαριστώ!


Αγαπητή Άννα, ιατρικά μπορείτε να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση δανεικού γενετικού υλικού εφ όσον η υγεία σας είναι καλά, νομικά δε το 50ο έτος της ηλικίας είναι οριακό για την ελληνική νομοθεσία.


Γιατρέ καλησπέρα, έχω διαβάσει ότι είστε ειδικός σε κυήσεις υψηλού κινδύνου και ότι έχετε δύο περιπτώσεις μεταμόσχευσης καρδιάς που σήμερα είναι μητέρες. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: είμαι 35 ετών και παρουσιάζω κολπική μαρμαρυγή τους τελευταίους μήνες εμμένουσα. Μπορώ να μείνω έγκυος και πόσο επικίνδυνο είναι για την εγκυμοσύνη? Επίσης θα πρέπει να προσπαθήσω πρώτα να λύσω το πρόβλημα με ablation και μετά να προχωρήσω σε εγκυμοσύνη?. Η εξωσωματική αποτελεί ασφαλή λύση? Σας ευχαριστώ πολύ.
Νάνσυ


Αγαπητή Νάνσυ, ο καρδιολόγος είναι αυτός ο οποίος θα σας πει αν μπορείτε να φέρετε εις πέρας μία εγκυμοσύνη. Θεωρώ ότι με την κατάλληλη αγωγή και θεραπεία μπορεί να καταστεί εφικτό.


Καλησπέρα σας γιατρέ είμαι 40 χρονών τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθώ για παιδί έχω κάνει όλες τος εξετάσεις ορμονολογικές ανοσολογικες καρυώτυπους έχω πάρει θεραπείες με βιταμίνες και κορτιζόνη έχω κάνει σπερματέγχειση 5 εξωσωματικές με βλαστό κύστες όπου τα έμβρυα φαίνονται καλά AA 2 σαλπογγογραφίες και ύστερο σκόπιμη και δεν δείχνουν κανένα πρόβλημα. Τι μου προτείνεται; ευχαριστώ θερμά



Αν δεν γνωρίζεται τον λόγο της υπογονιμότητας θα πρέπει να μου απαντήσετε, αν έχετε υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση, για την ποιότητα του σπέρματος του συζύγου σας και αν έχετε κάνει εξετάσεις ιστοσυμβατότητας. Αν αυτά έχουν γίνει και δεν έχει βρεθεί κάτι τότε ίσως θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό έλεγχο για να διαπιστώσετε αν τα έμβρυά σας έχουν χρωμοσωμιακά προβλήματα.Στην περίπτωση αυτή ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την χρήση δανεικού γενετικού υλικού .


Είχα ένα διάστημα που πάθαινα συνεχείς ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, έπειτα από 6 μήνες μεγάλης προσοχής, αυτό το φαινόμενο σταμάτησε. Φοβάμαι όμως να κάνω το οτιδήποτε. Πώς μπορώ να βρω τι μου τις είχε προκαλέσει και να προφυλακτώ από αυτό; Ευχαριστώ


Οι ουρολοιμώξεις στη γυναίκα προέρχονται από το κολοβακτηρίδιο E. Colli μετά πό σεξουαλική επαφή.


Είμαι 43 χρονών, έχω κάνει 3 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής στον ίδιο γιατρό. Πιστεύετε ότι η αλλαγή γιατρού θα βοηθήσει σε επιτυχημένη προσπάθειεα ή είναι "θέμα τύχης"?


Αγαπητή Μελίνα,
θα πρέπει να μας αναφέρεται την τιμή της ΑΜΗ FSH & E2 καθώς και τον αριθμό των ωαρίων κάθε φορά που κάνετε προσπάθεια. Παιδιά από προσπάθεια εξωσωματικής παίρνουν αυτοί που δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Ο Ηλίας Γάτος απαντά στις ερωτήσεις σας για την εξωσωματική γονιμοποίηση.