Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

“Η σωστή ενημέρωση των ζευγαριών είναι η αρχή για τη μείωση της υπογονιμότητας και την απόκτηση μιας υγιούς και ευτυχισμένης οικογένειας”.

Θέλετε να δημιουργήσετε την δική σας οικογένεια αλλά η σύλληψη καθυστερεί για διάφορους λόγους. Για πολλά ζευγάρια αυτή είναι η αρχή του δρόμου για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας. Στη σημερινή εποχή με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πολλά ζευγάρια φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζονται είναι οι ιατρικές συμβουλές, ο καλύτερος προγραμματισμός και σε πολλές περιπτώσεις η λεπτομερής διερεύνηση επιμέρους προβλημάτων. Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι πολλά και ποικίλα, οπότε η συμβολή των ειδικών αποτελεί την πρώτη σωστή κίνηση για τις μετέπειτα αποφάσεις.

Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περισσότερα από 300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί, είτε από παθολογικά αίτια είτε λόγω του άγχους της σημερινής ζωής. Στη χώρα μας, ένα στα είκοσι παιδιά γεννιέται μέσω κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή το 5% περίπου των γεννήσεων ετησίως. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι στις ημέρες μας εφαρμόζονται νέες θεραπευτικές τεχνικές και σύγχρονη φαρμακευτική υποστήριξη, έτσι ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να προκύπτουν καλλίτερα αποτελέσματα επιτυχών κυήσεων.

Παράλληλα, οι νέες τεχνικές γονιμοποίησης και ανάπτυξης εμβρύων έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς επιστήμονες, γυναικολόγους και εμβρυολόγους, να αντιμετωπίζουν και τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις, συμβάλλοντας με το έργο τους στη γέννηση περίπου 5.000 παιδιών κάθε χρόνο από 12.000 περίπου κύκλους εξωσωματικής που πραγματοποιούνται ετησίως.

Στην ιστοσελίδα μας, υπάρχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα αίτια και τη διάγνωση της υπογονιμότητας, τις μεθόδους και τεχνικές που ακολουθούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και των πιο εξειδικευμένων και σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών όπως: In Vitro Ωρίμανση Ωαρίων (IVM), FISH – In Situ Υβριδοποίηση με Φθορισμό, Ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών – ζυγωτών (GIFT/ZIFT), Προεμφυτευτική διάγνωση (PGD/PGS), Χαρτογράφηση του κυτταρικού πυρήνα κ.ά., οι οποίες παρέχουν νέες δυνατότητες στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, υπάρχουν – μεταξύ άλλων – πληροφορίες για την Παρένθετη Μητρότητα, το Πρόγραμμα Δωρεάς Ωαρίων και Εμβρύων, για το ισχύον Νομικό Πλαίσιο καθώς και νέα από τις εξελίξεις στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παράλληλα οι επισκέπτες του site μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να λάβουν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεσή σας καθημερινά, προκειμένου να παρέχουμε πληροφόρηση σε θέματα υπογονιμότητας και να επιλύουμε τις απορίες σας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση, αλλά και συχνά ερωτήματα που απασχολούν τα ζευγάρια, όπως ενδεχόμενοι κίνδυνοι, τυχόν παρενέργειες, ποσοστά επιτυχίας κ.ά.

Στη συνεδρία στη Μονάδα emBIO θα συζητήσουμε διεξοδικά τις εξετάσεις που απαιτούνται, ώστε με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να επιλέξουμε μαζί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τη δική σας ιδιαίτερη περίπτωση.

Γνωρίζοντας ότι απόφαση και η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερο ζήτημα, στηρίζουμε με κάθε τρόπο όλα τα ζευγάρια που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην πραγματοποίηση του ονείρου σας, για απόκτηση μιας υγιούς και ευτυχισμένης οικογένειας.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική