Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Βιογραφικό

ΗΛΙΑΣ Θ. ΓΑΤΟΣ MD
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO
Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική
τ. Επιμελητής Νοσοκομείων Hammersmith & Royal Free του Λονδίνου

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος είναι ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής της Mονάδας emΒΙΟ, με εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital υπό την επίβλεψη της γνωστής συμβούλου ενδοκρινολόγου Jean Ginsburg. Ειδικεύτηκε σε θέματα ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης (HRT), σε ενδροκρινολογικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσιακού υπογοναδισμού.

Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης IVF του Νοσοκομείου Hammersmith, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική με Διευθυντές τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Sir Robert Winston και το σύμβουλο Raul Margara Στο ίδιο Νοσοκομείο αναπτύχθηκε το πρόγραμμα Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης (PGD-PGS) – που ιδρύθηκε από τον Sir R. Winston και τον Alan Handyside – και πραγματοποιήθηκε η πρώτη στον κόσμο βιοψία εμβρύου με τη μέθοδο αυτή. Με τη δέσμευση να παρέχει τις τελευταίες τεχνικές στην θεραπεία της υπογονιμότητας σε ζευγάρια και στην Ελλάδα, το 1997 – μαζί με το γυναικολόγο Θάνο Παράσχο και την εμβρυολόγο Ντίνα Κατρανιά – ίδρυσε τη Μονάδα «Εμβρυϊκή Δημιουργία». Ως το 2008 – όπου η Mονάδα εγκαταστάθηκε σε νεοσύστατο κτίριο στο Χαλάνδρι και μετονομάστηκε σε “emΒΙΟ” – είχε ήδη καταξιωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα στον τομέα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της χώρας.

Ο Ηλίας Γάτος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο σε γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στη Σουηδία το 2004. Το γεγονός αυτό έκανε την εμφάνιση του σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια του κόσμου και αποτέλεσε διεθνώς σημαντικό ιατρικό επίτευγμα από επιστημονική και κοινωνική άποψη, καθώς και λόγω της συνεργασίας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Η πολυετής εμπειρία και η ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα της ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες με εμμηνόπαυση ή πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξη του προγράμματος δανεικών ωαρίων.
Η εκπαίδευση του Ηλία Γάτου στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπιση), εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδοκρινολογία και αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού ρίσκου λόγω των πολύδυμων κυήσεων που προκύπτουν από την θεραπεία, τον κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των πλέον έμπειρων ιατρών στην παρακολούθηση ειδικών περιπτώσεων σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις. Επίσης, έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Η διαρκής ενασχόληση και η πολυετής μελέτη του Δρ. Γάτου σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια με αυτήν την πάθηση να φέρουν στον κόσμο το δικό τους υγιές παιδί. Διατηρεί στενές συνεργασίες με το Hammersmith και Royal Free Hospital του Λονδίνου και με το Νοσοκομείο Carolishka στην Σουηδία σχετικά με τη θεραπεία της υπογονιμότητας σε γυναίκες με προβλήματα ή μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Είναι ενεργό μέλος των «British Fertility Society» & «European Fertility Society».

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική