Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO
Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική
τ. Επιμελητής Νοσοκομείων Hammersmith & Royal Free Hospitals, του Λονδίνου

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος είναι ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής της Mονάδας emΒΙΟ, με εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε σε Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική nel Royal Free Hospital υπό την επίβλεψη του καταξιωμένου συμβούλου ενδοκρινολόγου Jean Ginsburg. Η εμπειρία του είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) προβλήματα, ενδοκρινικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσιακό υπογοναδισμό.

Στο IVF Unit του Hammersmith Hospital με επικεφαλής τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Sir Robert Winston και τον σύμβουλο Raul Margara, Εκπαιδεύτηκε στη θεραπεία ζητημάτων υπογονιμότητας και ιδιαίτερα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Αυτό είναι το Νοσοκομείο όπου το πρόγραμμα Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης (PGD-PGS) αναπτύχθηκε – ιδρύθηκε από τον Sir R. Winston και τον Alan Handyside – και η πρώτη βιοψία εμβρύου έγινε με αυτή τη μέθοδο παγκοσμίως. Με τη δέσμευση να παρέχει τις τελευταίες τεχνικές στην θεραπεία της υπογονιμότητας σε ζευγάρια και στην Ελλάδα, το 1997 – μαζί με το γυναικολόγο Θάνο Παράσχο και την εμβρυολόγο Ντίνα Κατρανιά – ίδρυσε τη Μονάδα «Εμβρυϊκή Δημιουργία». Ως το 2008 – όπου η Mονάδα εγκαταστάθηκε σε νεοσύστατο κτίριο στο Χαλάνδρι και μετονομάστηκε σε “emΒΙΟ” – είχε ήδη καταξιωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα στον τομέα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της χώρας.

Ο Ηλίας Γάτος έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν το μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως γεννήθηκε από μια γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στη Σουηδία το 2004. Το γεγονός αυτό έκανε την εμφάνιση του σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια του κόσμου και αποτέλεσε διεθνώς σημαντικό ιατρικό επίτευγμα από επιστημονική και κοινωνική άποψη, καθώς και λόγω της συνεργασίας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Η πολυετής εμπειρία και η ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα της ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες με εμμηνόπαυση ή πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξη του προγράμματος δανεικών ωαρίων.
Η εκπαίδευση του Ηλία Γάτου στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση – υστεροσκόπηση), την εξωσωματική γονιμοποίηση, την ενδοκρινολογία και τη θεραπεία κυήσεων υψηλού κινδύνου λόγω πολύδυμων κυήσεων λόγω θεραπείας, τον τοποθετεί στην κορυφαία βαθμίδα των ειδικών που παρακολουθούν ειδικές περιπτώσεις με θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Η διαρκής ενασχόληση και η πολυετής μελέτη του Δρ. Γάτου σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια με αυτήν την πάθηση να φέρουν στον κόσμο το δικό τους υγιές παιδί. Διατηρεί στενές συνεργασίες με το Hammersmith και Royal Free Hospital του Λονδίνου και με το Νοσοκομείο Carolishka στην Σουηδία σχετικά με τη θεραπεία της υπογονιμότητας σε γυναίκες με προβλήματα ή μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Είναι ενεργό μέλος των «British Fertility Society» & «European Fertility Society».

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική