Τι είναι
Η εμβρυομεταφορά είναι η διαδικασία με την οποία τα γονιμοποιημένα εκτός σώματος έμβρυα μεταφέρονται για εμφύτευση στην ενδομητρική κοιλότητα, που αποτελεί και την τελική φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η διαδικασία με μια ματιά
Η εμβρυομεταφορά είναι κατά κανόνα ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία, ενώ διαρκεί 10-20 λεπτά. Τα έμβρυα εναποτίθενται στη μήτρα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με εξαιρετικά ήπιες και ατραυματικές κινήσεις.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, πλαστικού, εύκαμπτου καθετήρα, 2-6 ημέρες μετά την ωοληψία, δηλαδή από το στάδιο των 4 κυττάρων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.
Οι εμβρυολόγοι επιλέγουν τα καλύτερα έμβρυα με βάση συγκεκριμένα μορφολογικά κριτήρια, όπως το σχήμα, τον αριθμό, τη μορφή, την καθαρότητα και το μέγεθος των κυττάρων (βλαστομεριδίων). Επίσης, κατά την εμβρυομεταφορά αποφασίζει το ζευγάρι πόσα έμβρυα θα εμφυτευθούν ανάλογα με την ποιότητά τους, την ηλικία της συζύγου (σύμφωνα με τη νομοθεσία ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 για γυναίκες κάτω των 40 ετών και 4 για γυναίκες άνω των 40 ετών) και το ιστορικό του ζευγαριού.
Μετά την εμβρυομεταφορά, η ασθενής πρέπει να μείνει χαλαρή στο κρεβάτι για διάστημα μισής ώρας, ώστε να αποφευχθεί πιθανή σύσπαση της μήτρας. Αλλά και μετά την επιστροφή της στο σπίτι, η ασθενής συνιστάται να παραμείνει χαλαρή για λίγες μέρες, να μην σηκώνει βάρη, να μην βγαίνει για ψώνια, να αποφεύγει την πολύωρη ορθοστασία και τις βαριές οικιακές εργασίες και γενικά να περιορίζει τις ασχολίες της. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και η ψυχική ένταση. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται και η σεξουαλική επαφή.
Ύστερα από διάστημα 13 ημερών, προγραμματίζεται η επίσκεψη στη μονάδα προκειμένου για να γίνει τεστ κυήσεως και αιμοληψία για τον προσδιορισμό των επιπέδων β-χοριακής γοναδοτροπίνης.