Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Ενδοσκοπική Χειρουργική

Οι ενδοσκοπήσεις (λαπαροσκόπηση – υστεροσκόπηση) έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Η ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση – υστεροσκόπηση) έχει διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της και έχει εξελιχθεί σε θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Η υστεροσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά στην κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή στον χώρο για να φιλοξενήσει το έμβρυο και να υποστηρίξει την ανάπτυξή του.
Η λαπαροσκόπηση ελέγχει τα εσωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα (δηλαδή τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες). Υπάρχουν μη φυσιολογικές παθήσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων που είναι απίθανο να διαγνωστούν με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκτός από την υστεροσκόπηση (όπως ενδομητρίτιδα) ή τη λαπαροσκόπηση (όπως περιτοναϊκή ενδομητρίωση, συμφύσεις κ.λπ.). Σε ένα σημαντικό ποσοστό υπογόνιμων γυναικών, αυτές οι μη φυσιολογικές καταστάσεις μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική μπορεί να είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική τον 20ό αιώνα. Ενώ η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μεγάλων κοιλιακών τομών για την άμεση προβολή των οργάνων του ασθενούς, στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση μέσω μικρών τομών και προβάλλει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς μεγεθύνονται σε μια οθόνη.
Ο χειρουργός και οι συνεργάτες του που εκτελούν τη διαδικασία ενώ βλέπουν την εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη μέσω μιας βιντεοκάμερας συνδεδεμένης με το λαπαροσκόπιο. Ακτίνες λέιζερ, ηλεκτροχειρουργικές μονάδες, ποικιλία ειδικών εργαλείων και ενδοσκοπήσεις είναι ο προηγμένος τεχνολογικά εξοπλισμός που απαιτείται. Οι χειρούργοι, εκτός από ειδικές επιστημονικές γνώσεις και πείρα, θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν γνώσεις υψηλής εξειδίκευσης στον ειδικό εξοπλισμό.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική