Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Επιτυχής εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου!

Επιτυχής εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου!

Γέννηση υγιούς νεογνού από γυναίκα με μεταμοσχευμένη καρδιά

Μήνυμα ζωής και δύναμης έστειλε σήμερα Καθαρά Δευτέρα η 38χρονη Ζωή από τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ.

Στις 8 το πρωί η Ζωή, που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από επτά χρόνια, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους 2800 gr, με καισαρική τομή που έκανε ο ειδικός σε περιπτώσεις κυήσεων υψηλού κινδύνου μαιευτήρας-γυναικολόγος Ηλίας Γάτος.

Αυτή η γενναία μητέρα υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς το 2004 στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» από τον καρδιοχειρουργό καθηγητή Πέτρο Αλιβιζάτο, έχοντας ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αμφιθέατρο «Ευάγγελος Βλασσόπουλος» της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής Ευστάθιος Τσαλίκης τόνισε τη σημασία αυτής της υπόθεσης, την ώρα που ο εθελοντισμός και η δωρεά οργάνων στη χώρα μας υποχωρούν. Ο κ. Τσαλίκης τόνισε ότι η συνεργασία της «ΡΕΑ» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ηλίας Γάτος υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σπάνια περιστατικά στα ιατρικά χρονικά παγκοσμίως. Αυτή η ευτυχισμένη μητέρα αντιπροσωπεύει την πρώτη περίπτωση που πραγματοποιήθηκε ολόκληρη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς και τοκετός) στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής – καρδιοχειρουργός Πέτρος Αλιβιζάτος ανέδειξε ιδιαίτερα τη συνεργασία του «Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου» με την κλινική «ΡΕΑ» καθώς και τον μαιευτήρα, στέλνοντας μήνυμα «ομαδικής εργασίας» που απέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η καθηγήτρια εξήρε το θάρρος αυτής της γυναίκας και τόνισε ότι οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι επιτυχημένες δίνοντας ζωή και ποιότητα ζωής.

Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του «ΡΕΑ», νεογνολόγος Αντωνία Χαρίτου, μίλησε για την άριστη κατάσταση της υγείας του νεογνού, το οποίο νοσηλεύεται στη μονάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ επιλέχθηκε από την ομάδα καρδιολόγων και μητέρων γυναικολόγου γιατί ο εξοπλισμός και ο βαθμός προετοιμασίας της για την αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού κινδύνου πληρούν όλες τις παγκόσμιες καταστατικές αυστηρές προδιαγραφές.

Ο σύζυγος της ευτυχισμένης μητέρας είναι συνεχώς δίπλα της. Η Ζωή είπε ότι θα μιλήσει στα ΜΜΕ γιατί θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Η σημερινή περίπτωση προστίθεται σε αυτήν του πρώτη Ελληνίδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που μετά από μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας, κατάφερε να τεκνοποιήσει υπό την επίβλεψη του Μαιευτήρα Ηλία Γάτου (το 2005) και δίνει ελπίδα στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς να γίνουν μητέρες.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική