Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Λαπαροσκόπηση

Τι είναι

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στους γιατρούς να λάβουν πληροφορίες για την κατάσταση και τη λειτουργικότητα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και επιτρέπει τη διεξοδική διερεύνηση των εσωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων (μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες) και άλλων κοιλιακών οργάνων στο ανθρώπινο σώμα (έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, κύστη, ουρητήρες, διάφραγμα κ.λπ.).

Ως εκ τούτου, έχει καθιερωθεί ως το «διαγνωστικό πρότυπο» σε περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τη διάγνωση χρησιμοποιώντας μεθόδους ρουτίνας όπως το υπερηχογράφημα ή η υστεροσαλπιγγογραφία.

Πότε να το εκτελέσετε

Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας για την ανίχνευση τυχόν σχετικών ασθενειών. Ελέγχονται το μέγεθος και η μορφολογία της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών, η βατότητα των σαλπίγγων, τυχόν ενδομητρίωση ή συμφύσεις.

Διαδικασία

Ένα ειδικό όργανο, το λαπαροσκόπιο, χρησιμοποιείται στη λαπαροσκόπηση. Αυτό είναι ένα μικρό τηλεσκόπιο (πάχους 3-11 mm) που μοιάζει με μακρύ και λεπτό σωλήνα (τροκάρ) που εισάγεται στην πυελική κοιλότητα μέσω μιας πολύ μικρής τομής ακριβώς κάτω από τον ομφαλό.

Η εικόνα που καταγράφεται από μια ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας μεταδίδεται σε μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο επιτρέποντας στον χειρουργό και το προσωπικό του χειρουργείου να οπτικοποιήσουν την κοιλιακή και την πυελική κοιλότητα.

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική ενδοτραχειακή αναισθησία (για χαλάρωση των μυών του σώματος), γίνονται τουλάχιστον 2 μικρές τομές στην κοιλιά, μία ακριβώς κάτω από τον ομφαλό και 2 ή 3 πάνω από την ηβική σύμφυση.

Έτσι, επιτυγχάνεται μικρότερος τραυματισμός και λιγότερη αιμορραγία, ενώ οι μετεγχειρητικές συμφύσεις είναι σπάνιες.

Μετά τη διαδικασία, ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού ή να παραμείνει για 1-2 ημέρες.

Η λαπαροσκόπηση είναι εξαιρετικά ασφαλής και η ανάρρωση είναι γρήγορη.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική