Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας 2022

Από την εκπομπή Living Room – STAR Κεντρικής Ελλάδας

Νέα εποχή στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) έχει καθιερωθεί ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπογονιμότητα.  Η αύξηση της υπογονιμότητας αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και πλήττει το 15% των σημερινών ζευγαριών. Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δύο συντρόφους και σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες υπάρχει περίπου ίδια αναλογία σε ότι αφορά τα ιατρικά αίτια της υπογονιμότητας. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως τα υπογόνιμα ζευγάρια φτάνουν περίπου τις 350.000. Ένας αριθμός που μας δείχνει την έκταση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) ο δρ. Ηλίας Γάτος, Επιστημονικός Διευθυντής της μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center, παρουσιάζει τις νέες εξελίξεις που αυξάνουν τις δυνατότητες επιτυχίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και την ελάττωση των παρενεργειών στις γυναίκες. Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό στις κλινικές εγκυμοσύνες.
  • Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning) παρέχουν τη δυνατότητα φωτογραφικής απεικόνισης εμβρύων στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας στο εργαστήριο, έτσι ώστε να λαμβάνεται πλήρης εικόνα των μορφολογικών και μορφοκινητικών χαρακτηριστικών τους, με αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Αντιστοίχως εξελίσσεται και το σύστημα επιλογής των κατάλληλων ωαρίων και εμβρύων για κρυοσυντήρηση.
  • Η βελτίωση των μεθόδων προοεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD) εγγυώνται υψηλότερη αξιοπιστία στην ανίχνευση γονιδίων που ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα και δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς επιλογής υγιών εμβρύων που θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης, μείωση της πιθανότητας αυτόματης αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς και αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Με την τεχνική παρακολούθησης και καταγραφής της εξελικτικής πορείας των εµβρύων (Time Lapse), εντός των επωαστικών κλιβάνων, µε µικροκάµερες σε 24ωρη βάση µέχρι και τη στιγµή της εµβρυοµεταφοράς, επιδιώκεται  αξιολόγηση και επιλογή των δυνητικά καλύτερων εµβρύων, ως προς τα µορφοκινητικά τους γνωρίσματα, χωρίς να εκτίθενται σε αλλαγές των συνθηκών καλλιέργειάς τους.  
  • Η δυνατότητα να προσδιορίζουμε το “παράθυρο εμφύτευσης” (Window of Implantation-WOI), αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος υποδεκτικότητας του ενδομητρίου είναι ένα εξατομικευμένο τεστ το οποίο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες οι γυναίκες που πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξωσωματικής. Επίσης μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ζευγάρια που έχουν βιώσει ανεπιτυχείς κύκλους ή απώλεια εγκυμοσύνης μετά τη μεταφορά καλής ποιότητας εμβρύων.
  • Η θεραπεία αναζωογόνησης του ενδομητρίου και των ωοθηκών PRP (Platelet-Rich Plasma) είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται και στη γυναικολογία με σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα με το PRP ενδομητρίου επιτυγχάνεται η αύξηση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εμφύτευση του εμβρύου και ταυτόχρονα, να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στη μήτρα. Το PRP ωοθηκών δίνει τη δυνατότητα σύλληψης με το γενετικό υλικό της ίδιας της γυναίκας και όχι με ωάρια δότριας.
  • Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (minimal stimulation in vitro fertilization ή Mini IVF) είναι μια νέα θεραπεία γονιμότητας που παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση πολύ λιγότερης φαρμακευτικής αγωγής. Η Mini IVF είναι μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής εξωσωματικής, περίπου όμοια με το φυσικό κύκλο, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Το emBIO είναι η πιο σύγχρονη και μία από τις μεγαλύτερες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γυναικολογίας στην Ελλάδα όπου εφαρμόζονται όλες οι νέες μέθοδοι και θεραπευτικές τεχνικές και διεξάγονται κλινικοί, εργαστηριακοί έλεγχοι και διαγνωστικές εξετάσεις. Κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη σε κυήσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και σε κυήσεις από δανεικά ωάρια ή έμβρυα. Ιδρύθηκε το 1997 και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής το χειρουργό, γυναικολόγο μαιευτήρα Ηλία Γάτο, ιδρυτικό μέλος του emBIO και Επιστημονικό Διευθυντή της Μονάδας.
small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική