Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Σπερματέγχυση – IUI

Πρόκειται για την απλούστερη, οικονομικότερη και παλαιότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά την οποία το επεξεργασμένο- ενεργοποιημένο σπέρμα τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας. Η γονιμοποίηση επέρχεται φυσιολογικά, χωρίς καμία παρέμβαση.

Πότε εφαρμόζεται
Σε περιπτώσεις όταν το σπέρμα παρουσιάζει μέτριες/ ήπιες διαταραχές, όταν υπάρχει υπόνοια τραχηλικού παράγοντα υπογονιμότητας («εχθρική» τραχηλική βλέννη που εμποδίζει τη διείσδυση σπερματοζωαρίων), σε περιπτώσεις αζωοοσπερμίας- ολιγοασθενοτερατοσπερμίας ή υπογονιμότητας ανοσολογικής αιτιολογίας.
Ετερολόγος σπερματέγχυση, δηλαδή χρήση σπέρματος τρίτου δότη προτείνεται όταν αποκλείεται η ανεύρεση σπερματοζωαρίων στον άνδρα, ακόμη και μετά τις ειδικές εξετάσεις βιοψίας όρχεως.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι σάλπιγγες της νεαρής γυναίκας να είναι υγιείς.

Η διαδικασία με μια ματιά
Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί αναισθησία.
Την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας της συζύγου, το ζευγάρι προσέρχεται στη μονάδα όπου ο σύζυγος χορηγεί δείγμα σπέρματος, που συλλέγεται για επεξεργασία στο εργαστήριο, όπου οι βιολόγοι κρατούν τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μετά την επεξεργασία του δείγματος, πραγματοποιείται ενδομήτριος έγχυση του σπέρματος (~0.5ml) με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου πλαστικού καθετήρα.
Η σύζυγος θα πρέπει παραμείνει χαλαρή και ήρεμη για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συσπάσεις της μήτρας και εκβολή του σπέρματος. Στη συνέχεια το ζευγάρι μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

Ποσοστά επιτυχίας
Το ποσοστό επιτυχίας είναι 20 – 25%.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική