Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (κάμερα διαμέτρου 2-5 χιλιοστών).

Στις περιπτώσεις υπογονιμότητας, στειρότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών, η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας, με άμεση εκτίμηση της κατάστασης της ενδομήτριας κοιλότητας και διάγνωση των ενδομητρίων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων ή πολυπόδων.

Πότε εφαρμόζεται

Συνδυάζεται με τη λαπαροσκόπηση και είναι επιβεβλημένη σε περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας, αποτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποβολών.

Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής εξέταση της κοιλότητας της μήτρας, της μορφολογίας (μεγέθους και σχήματος), της φύσης και ανάπτυξης του ενδομητρίου και του τραχηλικού σωλήνα.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο για διάγνωση (χωρίς επέμβαση), οπότε μιλάμε για «διαγνωστική υστεροσκόπηση» παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία, διάφραγμα κ.λ.π.) είτε ταυτόχρονα και ως «επεμβατική υστεροσκόπηση» μπορεί να γίνει θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων (δίκερος ή διαφραγματική μήτρα, στη διατομή συμφύσεων, στην αφαίρεση πολυπόδων ή ιινομυωμάτων, σε προβλήματα μητρορραγιών κλπ.).

Διαδικασία

Το υστεροσκόπιο εισάγεται στην ενδομήτρια κοιλότητα μέσω του κόλπου και του τραχήλου και είναι συνδεδεμένο με τηλεσκοπικό σωλήνα (2,8-10 χλσ.), που βλέπει με γωνίωση 0 ή 30 μοίρες.

Στη «διαγνωστική υστεροσκόπηση» χρησιμοποιείται CO2 ή φυσιολογικός ορός, δεν απαιτείται γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει και σε εξωτερικά ιατρεία ή με τοπική αναισθησία.

Στην «επεμβατική υστεροσκόπηση», κατά την εισαγωγή, χορηγούνται παράλληλα μη ηλεκτρολυτκό και μη αγώγιμο υγρό από τον αυλό της κάμερας ώστε να διαταθούν τα τοιχώματα της μήτρας και να υπάρχει καλύτερη εικόνα του εσωτερικού της. Εφαρμόζεται είτε τοπική αναισθησία, είτε ελαφριά γενική αναισθησία, είτε επισκληρίδιος.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές γιατί το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Η ασθενής παραμένει στην κλινική από λίγη ώρα έως μία (1) μέρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Επιπλοκές (τραυματισμός μήτρας, αιμορραγία, υπερφόρτωση υγρού και φλεγμονή) δεν έχουν παρατηρηθεί παρά μόνο σε ποσοστό 1%.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική