Ηλίας Γάτος, M.D.
Χειρουργός, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO

Ψυχολογική Υποστήριξη

Οι θεραπείες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, με τα σημαντικά τους ποσοστά επιτυχίας, επανέφεραν στα υπογόνιμα ζευγάρια την ελπίδα απόκτησης παιδιού. Παρόλα αυτά, τα διάφορα στάδια της θεραπείας και η συνειδητοποίηση της αδυναμίας απόκτησης παιδιού με φυσικό τρόπο, τείνουν να αυξάνουν στα ζευγάρια το αίσθημα άγχους, απογοήτευσης και ματαίωσης, πράγμα που με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στην πορεία της θεραπείας.
Ο τρόπος με τον οποίο το ζευγάρι βιώνει την εξωσωματική γονιμοποίηση, εξαρτάται από τον ψυχικό εξοπλισμό που διαθέτει, από την ύπαρξη υποστηρικτικών συστημάτων στο περιβάλλον του, αλλά και από τον αριθμό των προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί. Αναγνωρίζοντας τόσο τις ψυχικές όσο και σωματικές απαιτήσεις των θεραπειών, η μονάδα μας παρέχει στο ζευγάρι ή στα άτομα χωριστά, την επιστημονική ψυχολογική κάλυψη που θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν στις περιστάσεις της θεραπείας και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της με αισιοδοξία και ρεαλισμό.
Τι είναι το Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης;
Μέσα σε ένα κλίμα κατανόησης και εμπιστευτικότητας, το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης της μονάδας στέκεται δίπλα στο ζευγάρι ή στη γυναίκα και τον άνδρα ατομικά, έτσι ώστε η εξωσωματική γονιμοποίηση να μετουσιωθεί σε εμπειρία ζωής, μέσα από την οποία θα γίνουν γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τα ζευγάρια στη διαχείριση του άγχους τους, προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες ψυχικά, αλλά και να εμψυχώσει τα άτομα έτσι ώστε να είναι σε θέση να επεξεργαστούν και να αποδεχτούν καλύτερα τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που προκύπτουν στη διαδρομή. Μέσα από μια εξατομικευμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε ζευγαριού ξεχωριστά, προτείνονται συναντήσεις ατομικές, ομαδικές ή/και ζεύγους καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και ιδιαίτερα κατά την ορμονοθεραπεία, πριν την ωοληψία, πριν την εμβρυομεταφορά και μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος;
Η εμπειρία μας στη μονάδα έχει αποδείξει τα σημαντικά οφέλη του προγράμματος. Η συστηματική συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτρέπει στα άτομα:
να ανανεώσουν την αυτοπεποίθησή τους,
να σκέφτονται πιο αισιόδοξα, και ταυτόχρονα,
να επιτυγχάνουν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους.
Ομάδες υποστήριξης
Οι ομαδικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη μονάδα μας, προσφέρουν στα ζευγάρια την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους, τις δυσκολίες που συναντούν, αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους με άλλα ζευγάρια που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση.
Ρωτήστε μας για τις ομάδες υποστήριξης και δηλώστε τη συμμετοχή σας! Ψυχολογική υποστήριξη εξειδικευμένη στο Πρόγραμμα Δωρεάς Ωαρίων / Σπέρματος / Εμβρύων
Στον 21ο αιώνα, η βιολογική σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανατροφή των παιδιών. Από τη γέννηση της Λουίζ Μπράουν το 1978 μέχρι σήμερα, στη σύλληψη ενός παιδιού μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και πέντε διαφορετικά άτομα: μια δότρια ωαρίων, ένας δότης σπέρματος, μια γυναίκα που κυοφορεί και ένα ζευγάρι που ανατρέφει. Η μορφή της οικογένειας έχει πλέον αλλάξει και έρευνες που παρακολουθούν διαχρονικά την ανάπτυξη των παιδιών που αποκτήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, δεν τα δείχνουν να βρίσκονται σε ψυχολογικό κίνδυνο.
Στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται δανεικά ωάρια ή/και δανεικό σπέρμα, η συνεργασία με τον ψυχολόγο επιτρέπει στα ζευγάρια να αναγνωρίσουν το ανομολόγητο και να ξεπεράσουν το φόβο αυτού που δεν λέγεται. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα πολύπλοκα ζητήματα που συνεπάγεται η απόκτηση παιδιού με τη μέθοδο αυτή και να κατασκευάσουν από κοινού την ιστορία της οικογένειας που θα δημιουργηθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα της μονάδας μας.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Learn more about IVF.

small_c_popup.png

Ρωτήστε μας...

Μάθετε για την Εξωσωματική